Veel mensen hebben een (zogenaamd) slimme meter die een telwerk heeft voor afname van stroom bij het energiebedrijf en een telwerk voor de eigen levering aan het energiebedrijf. Beide cijfers worden door het energiebedrijf gebruikt voor het salderen. Waarom loopt teruglevering altijd achter? |
De volgende vraag wordt ons in een of andere vorm erg vaak aan ons gesteld:
"Ik heb een vraag: het zonnestroomsysteem draait ondertussen ruim anderhalve maand en zoals de monitoring aangeeft, is er inmiddels ruim 1600 kWH geproduceerd. Als ik echter op mijn (slimme) meter kijk, staan daar naast meters +T1, +T2 ook -T1 en -T2. De eerste twee meters zijn voor het dag- en avondtarief en die andere twee geven de terugleveringen weer. Echter: de twee terugleverstanden liggen, bij elkaar opgeteld, net boven de 1000 kWh.
Kortom: er zit er verschil van ongeveer 600 kWh tussen wat mijn meter zegt en wat de omvormer / monitoring zegt over de productie van mijn zonnepanelen! Hoe kan dit?
Kijk als het nu een paar kWh was, zou ik nog denken dat er ergens een afronding of meetverschil zit. Dit is toch wel een serieus verschil. Vanaf dag 1 gaat de opgewekte stroom toch via de meter het net in? Eigen verbruik wordt toch altijd ook door de meter heen verbruikt?
Mocht jij een idee/verklaring hebben, hoor ik het graag."
Het antwoord op deze vraag is ... dat beide meters, zowel de slimme als die van de omvormer gelijk hebben. Alle metingen zijn dus correct en alle meetwaarden kloppen precies, ook al zijn ze verschillend en dus verwarrend. Hoe kan dit nu?
Kijk eens naar de schets hierboven. Een gebouwtje met zonnepanelen is op het elektriciteitsnet aangesloten. Meteen na het elektriciteitsnet zitten de hoofdzekeringen en dan de stroommeter. Deze (slimme) meter meet precies wat er aan stroom het gebouw in en uit gaat. Een slimme meter doet dit met twee of vier telwerkjes. Het ene telwerk (soms 2 telwerken voor hoog en 2 voor laag tarief) meet dus wat er aan stroom naar binnen en buiten gaat.
Achter deze (slimme) meter zit de groepenkas met: een hoofdschakelaar, de aardlekschakelaars en zekeringen (de groepen).
Achter de groepen zijn alle stroomkabels in huis geplaatst, waarop alle apparaten in het gebouw zijn aangesloten. De meeste apparaten vebruiken stroom en sommige doen dit de hele dag door. Hierbij moet je denken aan je internetkasje, je koelkast, vriezer, ventilatiesysteem, de tv op stand-by enzovoort.
Als je zonnepanelen hebt, zullen deze via de omvormer juist stroom produceren. Deze elektrische stroom loopt dus naar de groepenkast en komt voor de (slimme) meter samen met de stroomdraden van andere groepen. Nu moet je weten dat elektriciteit, net als water naar het laagste punt stroomt. In het geval van water is dit letterlijk het laagste punt. In het geval van elektriciteit is het laagste punt daar waar de spanning (gemeten in Volt) het laagste is. Dit is waar stroom door een apparaat wordt verbruikt.
Elektrische stroom die van de omvormer naar de (slimme) meter stroomt, zal dus niet altijd door de (slimme) meter naar buiten gaan. De stroom gaat naar het laagste punt en dat is dus in het gebouw, waar stroom wordt gebruikt: bijvoorbeeld al die apparaten die altijd aan staan of een toevallig draaiende wasmachine of een waterkoker.
De (slimme) meter ziet deze stroomproductie dus helemaal niet!
Alleen als er meer stroom wordt geproduceerd door de zonnestroominstallatie dan er in het gebouw wordt verbruikt, zal er elektrische stroom door de stroommeter naar buiten gaan en het netwerk van de stroomleverancier bereiken. Dus alleen als er in het gebouw meer stroom wordt geproduceerd door de zonnepanelen dan in het gebouw nodig is, meet de (slimme) meter dat er stroom naar buiten gaat.
Met een draaistroommeter, met zo'n mooi draaiend wieltje, is dit heel mooi te zien. Als je zonnepanelen goed werken, draait het wieltje achteruit. Als je dan bijvoorbeeld je stofzuiger of een waterkoker aan zet, gaat de stroommeter langzamer achteruit draaien of zelfs vooruit draaien. De zonnepanelen blijven gewoon werken en toch draait het wieltje vooruit.
Heeft u meer vragen over uw zonnestroominstallatie of het meten van zonnestroom of heeft u een ervaring die u wilt delen met ons? U kunt altijd contact met ons opnemen met vragen of problemen. Wij helpen u graag.