Samen energie produceren in een Zonne-Energie-Coöperatie ofwel Postcoderoos?
Postcoderoos is de korte benaming voor een samenwerkingsverband van particulieren en/of bedrijven die gezamenlijk energie willen opwekken met zonnepanelen. Zo'n collectief of coöperatie investeert in een zonnestroominstallatie en de deelnemers gaan naar rato van ieders aandeel in de investering meedelen in de opbrengst van de zonnestroominstallatie. De eerste Postcoderoos van Zeeland is door EnergieAnders opgeleverd!
Voor wie is de Postcoderoos bedoeld?
Energiecoöperaties van kleinverbruikers die hernieuwbare energie opwekken zijn de doelgroep van de Postcoderoos-regeling. Vanaf 1 januari 2014 mogen energiecoöperaties gebruik maken van een verlaagd energietarief (zie paragraaf hierboven: wat verdienen we door samen te investeren?). Dit verlaagde tarief geldt voor de energiebelasting. Helaas was de regeling niet rendabel te krijgen. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid de regeling per 1 januari 2016 aangepast. Nu is de regeling wel rendabel voor kleinverbruikers.
EnergieAnders heeft samen met een aantal partners een aanpak bedacht en uitgevoerd (zie: eerste Zonne-Energie-Coöperatie in Zeeland) die snel kan worden geïmplementeerd. Een coöperatie kan binnen enkele maanden van concept tot werkend energiebedrijf worden gerealiseerd.
Wilt u meer weten? We bespreken het graag met u. Of kom naar een van onze informatie-bijeenkomsten.
Hoe kan ik deelnemen in een Zonne-Energie-Coöperatie?
Misschien ken je niemand die net als jij in een Zonne-Energie-Coöperatie wil deelnemen. Neem dan contact met ons op. We brengen je dan in contact met anderen in jouw postcodegebied.
Misschien woon je in een appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Grote kans dat een groot aantal leden van de VvE op een duurzamen manier energie wil besparen. We komen graag aan jullie (VvE-bestuur) uitleggen hoe je van de Postcoderoos-regeling gebruik kunt maken.Het zou ook kunnen dat je vrienden, kennissen of buren hebt, die ook geïnteresseerd zijn in het gezamenlijk opwekken van zonne-energie. We organiseren graag een informatieavond in jullie buurthuis of andere locatie in de buurt.
Hoe kan ik als bedrijf een Postcoderoos helpen?
Als bedrijf kun je vaak zelf in een Zonne-Energie-Coöperatie deelnemen als lid. Je kunt ook helpen om een Postcoderoos op te zetten! Als je bedrijf is gevestigd in een pand met groot dak, kun je als ondernemer je dak, of een deel daarvan, ter beschikking stellen aan een coöperatie.
Hiermee ondersteun je een lokaal duurzaamheidsinitiatief! Je helpt particulieren en andere bedrijven bij je in de buurt om zonne-energie op te wekken. Dit is niet alleen een mooie geste, maar kan ook financieel gunstig uitpakken! EnergieAnders helpt ondernemers om de mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Denk je dat je dak geschikt zou kunnen zijn? Wil je iets voor je buren doen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Wat verdienen we door samen te investeren?
De Zonne-Energie-Coöperatie levert de geproduceerde elektrische stroom aan een energiebedrijf en ontvangt hiervoor een goede prijs. De opbrengst van de coöperatie wordt aan de coöperatieleden uitgekeerd. Daarnaast subsidieert de overheid de coöperatieleden individueel door een vrijstelling te verlenen voor een deel van de energiebelasting: de eerste belastingschijf ofwel zone 1.
Stel dat het energiebedrijf 4 cent per kWh betaalt. De coöperatie trekt de kosten af en keert bijvoorbeeld 3 cent per kWh uit aan de coöperatieleden.
De belasting in Zone 1 is ruim 10 cent per kWh. In totaal besparen de leden dus 13 cent per kWh. De 21% BTW komt daar nog eens bij voor de particuliere coöperatieleden!
Hoe wordt de energiebelasting verrekend?
De verlaging van het tarief van de eerste schijf tot nul wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van elk individueel lid van de Zonne-Energie-Coöperatie tot maximaal het eigen verbruik binnen de eerste schijf: maximaal 10.000 kWh per jaar. Deze Postcoderoos-regeling geldt voor dus vooral voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een zonnestroominstallatie.
Zijn er grenzen aan deze Postcoderoos-regeling?
Doordat de overheid alleen de energiebelasting van zone 1 vergoedt, is er een grens van 10.000 kWh. Deze belasting is er namelijk alleen voor de eerste 10.000 kWh die je per jaar koopt van je energiebedrijf. Middenverbruikers betalen voor het verbruik van 10.001 tot en met 50.000 kWh per jaar slechts 5 cent per kWh. Grootverbruikers betalen van 50.001 tot 10 miljoen kWh per jaar slechts 0,13 cent energiebelasting.
De Postcoderoos is dus vooral interessant als je maximaal 10.000 kWh per jaar nodig hebt.
Hoe rechtszeker is deze Postcoderoos-regeling?
Een Zonne-Energie-Coöperatie heeft gedurende 15 jaar rechtszekerheid. Deze regeling geeft de leden van de coöperatie dus de zekerheid dat hun investering gedurende 15 jaar rendement zal geven.
Waar komt de naam Postcoderoos vandaan?
De leden van de coöperatie moeten binnen de postcoderoos van de zonnestroominstallatie wonen of zijn gevestigd. In de praktijk bepaalt het adres van je stroomaansluiting (EAN-code) of je wel of niet binnen het postcodegebied valt. Een postcodegebied is het 4-cijferige gebied.
In eerste instantie gold dat de locatie van de zonnestroominstallatie het hart van de roos (bloem) moest zijn. De leden moesten in dat postcodegebied of in een van de direct aangrenzende postcodegebieden zijn gevestigd. Recent is de regeling versoepeld en mag het hart van de roos vrij worden gekozen. De zonnestroominstallatie mag ook in een van de bloemblaadjes zijn geplaatst.
Waar ligt mijn postcoderoos?
Aan de hand van je postcode of met een plaatsnaam kun je vrij eenvoudig vinden welke 4-cijferige postcodegebieden aan elkaar grenzen. Er zijn verschillende tools beschikbaar om postcodekaarten te verkrijgen. Sommige betaald, sommige zijn gratis.
Stel bijvoorbeeld dat er een zonnestroominstallatie voor een coöperatie wordt geplaatst in het bedrijvengebied in Tilburg met postcode 5048.
Het gebied met postcode 5048 kan als hart van de bloem worden gekozen, maar om een groter deel van de Tilburgse bevolking en kleine bedrijven toegang te kunnen geven, kan het hart van de roos ook worden gekozen in een van de aangrenzende gebieden. In het voorbeeld hierboven is postcode 5042 (geel) als hart van de Postcoderoos gekozen. De zonnestroominstallatie ligt aan het direct aangrenzende bloemblaadje 5048 en de andere bloembladen zijn 5046, 5041, 5037 en 5044. Iedereen die een stroomaansluiting heeft in deze 6 postcodegebieden kan lid worden van de Zonne-Energie-Coöperatie!
Postcoderozen die door EnergieAnders zijn opgeleverd
De eerste van Zeeland: ZEC Sluis-Schoondijke (Hydrauvision)
Deze 75 kiloWattpiek postcoderoos is in januari 2017 opgeleverd en ligt op het dak van de firma Hydrauvision in Schoondijke (Zeeland).
Zon op Hendrik-Ido-Ambacht (gemeentehuis)
Deze 67 kiloWattpiek postcoderoos is sinds juni 2017 in productie en ligt op het dak van het gemeentehuis van Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland).
ZEC Sluis-Oostburg (Belderok)
Deze 75 kiloWattpiek postcoderoos is in augustus 2017 door ons opgeleverd en ligt op het dak van de firma Belderok in Oostburg (Zeeland).
ZEC Sluis-Retranchement (Belderok)
Deze 75 kiloWattpiek postcoderoos is in augustus 2017 door ons opgeleverd en ligt op het dak van de firma Belderok in Oostburg (Zeeland).
ZEC Sluis-Breskens (Vooruit)
Deze 75 kiloWattpiek postcoderoos is in augustus 2017 door ons opgeleverd en ligt op het dak van de firma Transport Vooruit in Breskens (Zeeland).
Deelname aan een Postcoderoos
Als je wilt deelnemen aan een postcoderoos of als je je dak wilt inbrengen voor een postcoderoos kun je contact opnemen met EnergieAnders voor een vrijblijvend gesprek. We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn voor jou, je vereniging, collectief of bedrijf!