U heeft een plat dak en vraagt zich af of het geschikt is voor zonnepanelen?
het antwoord is: meestal wel.
Zonnepanelen op een plat dak vergen wel specifieke voorbereiding. Het montagemateriaal staat los op het dak en mag niet wegwaaien bij de eerste de beste windvlaag of storm. Om wegwaaien te voorkomen, wordt een platdaksysteem verzwaard met ballast. Over het algemeen worden hiervoor betonnen stenen of tegels gebruikt. Een aandachtspunt is de toegestane dakbelasting: gemiddeld en piekbelasting.
Soorten montagemateriaal
Op een plat dak kunnen zonnepanelen landscape en portrait worden geplaatst. Om onderhoud - schoonmaken - tot een minimum te beperken, is de minimale opstelhoek van de zonnepanelen 10 graden. Portrait geplaatste zonnepanelen steken daardoor meestal flink hoger boven het dak uit dan landscape geplaatste zonnepanelen en vangen dus ook veel meer wind. De hoeveelheid ballast is bij portrait geplaatste zonnepanelen meestal flink meer dan bij landscape geplaatste zonnepanelen.
Daarbij zijn er ook verschillen in de verbinding tussen zonnepanelen op een plat dak. Bij veel montagematerialen staan de zonnepanelen los van elkaar op het dak. Dit geeft veel vrijheid in plaatsing, maar vergt ballast per zonnepaneel. Er zijn ook geschakelde systemen, waarbij de zonnepanelen door het montagemateriaal aan elkaar gekoppeld zijn tot één groot systeem. De hoeveelheid ballast is hierdoor minimaal.
Wij geven u graag advies over de mogelijkheden: adviesgesprek inplannen.
Advies over de optimale opstelling van de zonnestroominstallatie
Op een plat dak staan vaak obstakels, zoals schoorsteentjes, antennes, luchtbehandelingsinstallaties en aico's. Deze veroorzaken schaduw. Ook kunnen er hogere gebouwen of hoge bomen in de buurt staan die schaduw veroorzaken. Het ontwerpen van een zonnestroominstallatie is dan een ingewikkeld proces. In eerste instantie worden schaduwbronnen zo veel mogelijk vermeden, maar soms is het niet mogelijk om schaduw op zonnepanelen helemaal te voorkomen. Met speciale 3D-software kan woprden berekend wat de optimale opstelling is: met zo min mogelijk zonnepanelen een zo groot mogelijke hoeveelheid zonnestroom produceren.
Onderzoeken van een bestaande zonnestroominstallatie
Heeft u al een zonnestroominstallatie op een plat dak, maar bent u er niet zeker van dat hij goed werkt? Een onderzoek en eventueel certificering van uw installatie is mogelijk bij EnergieAnders. Zoals we een nieuwe zonnestroominstallatie kunnen ontwerpen, kunnen wij ook een bestaande zonnestroominstallatie controleren en narekenen. Wij bepalen voor u de stand van zaken met betrekking tot ontwerp, te verwachten opbrengst en wat de zonnestroominstallatie werkelijk produceert. Onze adviseurs hebben al honderden installaties gekeurd.
Als er iets mis is met de installatie, helpen wij u met het oplossen van de problemen. Binnen de garantietermijn van de montage kan dit vaak gratis. En als uw oorspronkelijke installateur niet meer beschikbaar is, helpt EnergieAnders u installatie te verbeteren.
Wij helpen u graag met uw huidige zonnestroominstallatie : adviesgesprek inplannen.